Πως καθαρίζουμε σωστά, τα φρούτα και τα λαχανικά

 



 

Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μπορεί να μολυνθούν από ζώα, επιβλαβείς ουσίες στο έδαφος, φυτοφάρμακα ή και από το νερό. Μετά τη συγκομιδή του προϊόντος, περνά από πολλά χέρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά την αγορά του προϊόντος, κατά την προετοιμασία του φαγητού ή από κακή συντήρηση.

 

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά το πλύσιμο των λαχανικών.

Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα λαχανικών για να τρίψετε λαχανικά και φρούτα με σκληρό περίβλημα όπως, πεπόνια και αγγούρια.

Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα ενός μαρουλιού ή λάχανου.

 

Ξεπλύνετε το προϊόν πριν το ξεφλουδίσετε, ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφέρονται από το μαχαίρι στα φρούτα ή τα λαχανικά.

Τρίψτε απαλά τα προϊόντα ενώ τα κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι για το πλύσιμο αλλά ξύδι, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια. Μπορείτε να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας και να ρίξετε μέσα σε αρκετό νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και αλάτι. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα αφήνετε για 15 λεπτά. Στεγνώστε καλά με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να μειώσετε τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.

 

Σχόλια