Λαχανοντολμάδες με σάλτσα λεμονιού

 

 Υλικά

1 λάχανο, μεγάλο

400 γραμμ. Κιμά μοσχαρίσιο , κιλότο

220 γραμμ. Ρύζι Καρολίνα

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2-3 κουτ. Σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

2-3 κουτ. Σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

ελαιόλαδο

Αλάτι- πιπέρι

 

Για τη σάλτσα

100 γραμμ. βούτυρο

90 γραμμ. αλεύρι

600 ml νερό από την κατσαρόλα που βράζουν οι ντολμάδες

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλάτι- πιπέρι

 

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε βραστό νερό από τον βραστήρα και αφήνετε να βράσει.

Παίρνετε το λάχανο στο χέρι σας και προσεκτικά αφαιρείτε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι. Τοποθετείτε το λάχανο στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα
κάτω για 8-10 λεπτά και μετά το γυρίζετε για 10 λεπτά ακόμη ώστε να βράσει και η άλλη μεριά. Αφήνετε το λάχανο στην άκρη να κρυώσει και βγάζετε τα φύλλα προσεκτικά ώστε να μην σπάσουν.

Για να κάνετε τη γέμιση, σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετέ καλά.

Παίρνετε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζετε στον πάτο της κατσαρόλας μαζί με τυχόν φύλλα από το λάχανο που έχουν διαλυθεί.

Παίρνετε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβετε το κεντρικό κοτσάνι με ένα μαχαίρι, βάζετε  λίγη από τη γέμιση και τυλίγετε. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετείστε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να έχουν κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην διαλυθούν κατά την διάρκεια του βρασμού.

Καλύπτετε από πάνω με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί οι λαχανοτολμάδες.

Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο και ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο. Βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 50-60 λεπτά.  

Για να κάνετε τη σάλτσα, σε μια κατσαρόλα ρίχνετε βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και σοτάρετε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το νερό σιγά-σιγά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια δεμένη σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες με λίγη από την σάλτσα λεμονιού και γαρνίρετε με άνηθο.

Σχόλια