Τι ρύζι να βάλω ?? Κάθε συνταγή θέλει το ρύζι της!!




Γλασέ:
 Κατάλληλο για σούπες, ρυζόγαλο και γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.
Bonnet: Έχει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν γίνεται πηχτό, αντίθετα οι κόκκοι του παραμένουν σπυρωτοί. Για να το μαγειρέψετε, η αναλογία είναι, 1 φλιτζάνι ρύζι, 2 ½ φλιτζάνια νερό. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.
Καρολίνα: Γίνεται πιλάφι και είναι κατάλληλο για γεμιστά, γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια και ριζότο. Μαγειρέψτε το βράζοντας σε 2 ½-3 φλιτζάνια νερό 1 φλιτζάνι ρύζι.
Νυχάκι : Αν μας αρέσει το πιλάφι να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε χυλωμένο, τότε παίρνουμε Νυχάκι. Το αποτέλεσμα είναι

ζουμερό, αλλά λίγο λιγότερο απ' ό,τι με το ρύζι Καρολίνα. Ισχύει η ίδια
αναλογία, όπως και στην Καρολίνα, δηλαδή, 1 προς 2½ - 3.
Αρωματικό: Πρόκειται για το μπασμάτι και το τζασμίν. Γίνονται πολύ πιο νόστιμα όταν τηγανίζονται ή όταν μαγειρεύονται με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο. Αφήστε το να βράσει για 10-15΄.
Καστανό: Πρόκειται για το πλέον ακατέργαστο είδος, αλλά ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό. Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να τονίσετε τη γεύση του, που είναι ουδέτερη λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όσο άλλα είδη. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.
Μαύρο: Οι κόκκοι του μαύρου ρυζιού είναι οι πιο σκληροί και γι' αυτόν το λόγο είναι καλύτερα να το προσθέτετε στα πιάτα σε μικρές ποσότητες. Δοκιμάστε το σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά. Αφήστε το να βράσει για 15-20΄.

 Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μην το σερβίρετε αμέσως. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» στην κατσαρόλα, καλύπτοντας το με μια πετσέτα, η οποία θα τραβήξει τους υδρατμούς και δεν θα το αφήσει να λασπώσει.


Σχόλια