Ισπανική Παέγια

 


Υλικά

5 γραμμ. Κρόκο Κοζάνης

1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, σε φέτες

1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

200 γραμμ. ρύζι καρολίνα

150 γραμμ. Αρακά

150 γραμμ. Καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες

1 κουτ. σούπας πάπρικα

100 ml λευκό κρασί

200 γραμμ. Ντομάτες, τριμμένες

500 ml. Ζωμός Κότας

5-6 φέτες μπέικον

500 γραμμ. Μύδια

6-8 γαρίδες

Ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

1/2 φλιτζ. Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ λεμόνι κομμένο σε φέτες

 

 

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες χωρίς να αφαιρέσετε το κεφάλι, κρατάτε τη σάρκα τους και καθαρίζετε το εντεράκι τους με ένα πιρούνι η μια οδοντογλυφίδα. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι και ψήνετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον αρακά, τα καλαμαράκια, σοτάρετε για 3 περίπου λεπτά, ρίχνετε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και σβήνετε με το κρασί. Κατόπιν ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε σταδιακά τον ζωμό στον οποίο έχετε ανακατέψει και τον κρόκο Κοζάνης. Σιγοβράζεται για λίγα λεπτά ακόμη και προσθέτετε τις φέτες μπέικον, τα μύδια, τις γαρίδες που θέλουν λίγο χρόνο και  ανακατεύετε καλά, μέχρι να «ενσωματωθούν» πλήρως στο ρύζι. Αν το ρύζι μοιάζει πολύ στεγνό πριν ολοκληρώσετε το μαγείρεμα, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμη. Δεν θέλετε να αποκτήσει το ρύζι κρεμώδη υφή. Σκεπάζετε το φαγητό με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το βγάζετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει για λίγο και σερβίρετε. Για γαρνιτούρα βάζετε μαϊντανό και φέτες από λεμόνι.

 

 

Σχόλια