Χοιρινό στο φούρνο με σκορδάτες πατάτες και μήλα

 


Υλικά

2 ½-3 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς το κόκαλο

2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε καρέ

3 ξινόμηλα, καθαρισμένα κομμένα κυδωνάτα 

500 ml. Ζωμό Κότας

Για την μαρινάδα

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας μουστάρδα

4 κουτ. σούπας  μέλι

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι

2 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι

Για το γλάσο

½ φλιτζ. μέλι

2 κουτ σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

 

 

Για να κάνετε την μαρινάδα ρίχνετε σε ένα μπόλ, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάτε όλα μαζί με ένα σύρμα έτσι ώστε να αποκτήσετε ένα ομοιογενές και πηχτό μείγμα.

Επάνω σε ένα πάγκο κοπής, τοποθετείτε το χοιρινό και με ένα σπάγκο μαγειρικής το δένετε, έτσι ώστε να πετύχετε ωραίο σχήμα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και αλείφετε με την μαρινάδα. Σε ένα μπόλ ρίχνετε τις πατάτες μαζί με τα μήλα και μέσα προσθέτετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε πολύ καλά.

Σε ένα ταψί απλώνετε τις πατάτες με τα μήλα και από πάνω ακουμπάτε το χοιρινό έχοντας την μεριά με το λίπος προς τα πάνω έτσι ώστε να λιώνει το λίπος και να λιπαίνετε κατά την διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε τον ζωμό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι πατάτες με τα μήλα και ραντίζετε με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το αφήνετε ένα βράδυ να σταθεί στο ψυγείο. Την άλλη μέρα το βγάζετε από το ψυγείο για 1 ώρα και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα και ψήνετε για 3 ώρες.

Για να κάνετε το γλάσο, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το μέλι, με το βαλσάμικο και την ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

Όταν περάσουν οι 3 ώρες, βγάζετε το χοιρινό από τον φούρνο κόβετε τον σπάγκο χαράζετε το κρέας και αλείφετε με το γλάσο, έτσι ώστε να εισχωρήσει στις χαραγματιές. Βάζετε στο φούρνο για 20 λεπτά ακόμη στους 200 βαθμούς.

Όταν είναι έτοιμο σερβίρετε μαζί με τις πατάτες τα μήλα και την σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.

Σχόλια