Νιόκι γλυκοπατάτας με φασκόμηλο και σκόρδο

 

Υλικά

1 κιλό γλυκοπατάτες

2 αβγά

500 γραμμ. αλεύρι

Για τη σάλτσα

2 κουτ. σούπας βούτυρο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

4 κουτ. σούπας φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη

Αλάτι-πιπέρι

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220° βαθμούς. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τις πατάτες σε όλη την επιφάνεια, τις τυλίγετέ σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε, τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπόλ και τις πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, αναμιγνύετε τα αβγά και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσετε ένα μαλακό ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια. Κατόπιν, μεταφέρετε τη ζύμη σε µία αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε απαλά. Ανοίγετε τη ζύμη και πλάθετε σε μπαστουνάκια πάχους 2 εκ. και στην συνέχεια κόβετε σε κομματάκια 2 εκ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα µε αλατισμένο νερό, βράζετε τα νιόκι, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Για να κάνετε τη σάλτσα, σε ένα τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και μαραίνετε το σκόρδο. Προσθέτετε το φασκόμηλο, το ξύσμα λεμονιού και σβήνετε με τον χυμό του.

Όταν γίνουν τα νιόκι τα βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε κατευθείαν στο τηγάνι με την σάλτσα.  Ρίχνετε την τριμμένη παρμεζάνα και βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα νιόκι με τριμμένη παρμεζάνα.

 

Σχόλια