Ριζότο με μανιτάρια

 Υλικά για 4 άτομα

100 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη

400 γραμμ. ρύζι arborio ή carnarolli ή καρολινα

1 ½ - 2  λίτρα ζωμό λαχανικών, χλιαρό

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

400 γραμμ. Μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα σε φέτες

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

αλάτι - πιπέρι

4 κουτ. σούπας  Βούτυρο 

Ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

Λάδι τρούφας

 

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να αλλάξει ελαφρώς το χρώμα του, που σημαίνει ότι έχει θωρακιστεί. Ανακατεύετε γρήγορα για να μην καεί το ρύζι. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Με μια κουτάλα, αρχίστε να ρίχνετε σταδιακά ζεστό ζωμό και ανακατεύετε. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, συνεχίζετε να ρίχνετε ζωμό μέχρι να αρχίζει να χυλώνει το ριζότο. Δοκιμάζετε μέχρι το ρύζι να «βαστάει» ελαφρώς και το ριζότο να έχει αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Προσθέτετε πιπέρι, αλάτι την παρμεζάνα και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο εκτός φωτιάς . Ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε με λάδι τρούφας.

Σχόλια