Γλυκό του κουταλιού σύκο

 


 

1 κιλό Μικρά σύκα

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

1/2 φλιτζάνι γλυκόζη

Από 2 λεμόνια τον χυμό

10 Γαρύφαλλά

Αμύγδαλα άσπρα

 

Μαζεύετε με τα σύκα με γάντια και κόβετε το κοτσάνι, ανοίγοντας κυκλικά με ένα μαχαίρι και την βάση.

Ρίχνετε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και βράζετε για 10 λεπτά με πιάτο από πάνω μέχρι να μαλακώσουν. Αλλάζετε το νερό και βράζετε άλλη μια φορά για 10. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα σύκα και πρέπει να μαλακώσουν αρκετά.

Βάζετε τα σύκα σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 2 μέρες και αλλάζετε το νερό ,πρωί μεσημέρι βράδυ.

Στραγγίζετε τα σύκα πιέζοντάς τα ελαφρώς με τα χέρια, χωρίς να διαλυθούν. Στη συνέχεια βάζετε από την τρύπα ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε σύκο.

Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το λεμόνι και μόλις λιώσει η ζάχαρη, βράζετε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά. Δεν ανακατεύετε για να μην διαλυθούν τα σύκα . Πιάνετε τις λαβές ανά διαστήματα και ανακινήστε την κατσαρόλα. Στα τελευταία 5 λεπτά
ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και ανακινήστε την κατσαρόλα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη ημέρα. Τα αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σχόλια