Πίτα με μελιτζάνα, μανιτάρια και τυρί

 



 

Υλικά

700 γραμμ. Χωριάτικο φύλλο 

Γέμιση

1 κιλό μανιτάρια, ψιλοκομμένα

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 πράσινες  πιπεριές, ψιλοκομμένες

2 μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια

5-6 Κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα

500 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, ψιλοκομμένη

2 αβγά 

2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ 

Αλάτι-Πιπέρι

Σαλτσα ντομάτα

1 Κρεμμύδι ξηρο, ψιλοκομμένο 

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

4 φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες

½ φλιτζ. Χλιαρό νερό

1 κουτ. γλυκού Θυμάρι

1 κουτ. γλυκού Βασιλικό

Ζάχαρη

ελαιόλαδο

Βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα 

Για το άλειμμα

1 αβγό

2 κουτ. σούπας νερό

 

Για να κάνετε τη σάλτσα, σοτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτετε την πάστα ντομάτας και μόλις ψηθεί ελαφρώς, ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα , το νερό, το θυμάρι, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά η σάλτσα.  

Για να κάνετε τη γέμιση, σε μία κατσαρόλα ρίχνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές, την μελιτζάνα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Όταν μαραθούν απομακρύνετε από την φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρώς, ρίχνετε τα αβγά, το κορν φλαουρ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.  Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το λαδώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με τα άλλα τρία, ώστε να μπούνε σταυρωτά, απλώνετε το μισό τυρί και μισή από την σάλτσα. Στρώνετε από πάνω την γέμιση. Κατόπιν απλώνετε το υπόλοιπο τυρί και την υπόλοιπη σάλτσα.  Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα ώστε να ακουμπήσουν επάνω στην γέμιση. Στη συνέχεια, αφήνετε τα τελευταία φύλλα από πάνω κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους και τα βάζετε προς τα μέσα με το πινέλο. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο πολύ καλά. 

Σε ένα μπόλ χτυπήστε το αβγό με το νερό. Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε με το αβγό. Βάζετε την πίτα στο φούρνο και την αφήνετε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε την πίτα έξω από το φούρνο για περίπου 12 λεπτά πριν τη σερβίρετε. 

Σχόλια