Πατατόπιτες με πράσα και πιπεριές

 Υλικά

1 Φύλλο σφολιάτας 

1 ½  κιλό πατάτες, βρασμένες

2 κρεμμύδια ξηρά, ψιλοκομμένα

2 πράσα, ψιλοκομμένα

1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη

½  ματσάκι άνηθο,  ψιλοκομμένο

Λίγη ρίγανη

1 αβγό

ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

 

Βγάζετε την συσκευασία σφολιάτας από την κατάψυξη και την αποψύχετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βράζετε τις πατάτες ολόκληρες για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις καθαρίζετε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνετε τον άνηθο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια απομακρύνετε από την φωτιά και ρίχνετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπόλ. Προσθέτετε και τις πατάτες και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα μπόλ ανακατεύετε το αβγό με λίγο νερό.

Παίρνετε την σφολιάτα και την χαράζετε σε 6 μέρη, απλώνετε με ένα κουτάλι τη γέμιση σε κάθε φύλλο και με ένα πινέλο βρέχετε τις άκρες με το μείγμα αβγού και διπλώνετε ώστε να κλείσει σε φακελάκι. Στη συνέχεια πιέζετε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει καλά. Στο τέλος τρυπάτε με το πιρούνι ελαφρώς τις πατατόπιτες και τις αλείφετε με το μείγμα αβγού. Κατόπιν βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα τις πατατόπιτες σε απόσταση μεταξύ τους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.  

Εάν νηστεύετε, ανακατέψτε σε ένα μπόλ, μισό φλιτζάνι νερό με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αντικαταστείτε με το αβγό στην επάλειψη. 

Σχόλια