Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα και δαμάσκηνα

 


Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο,  1,5-2 Κιλά

400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι κονιάκ

80 γραμμ. Ρύζι νυχάκι

15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

80 γραμμ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

300 γραμμ. Δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι

2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών

Ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

 

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψήνετε μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε τον κιμά και ψήνετε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Κατόπιν σβήνετε με κονιάκ και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα σε μικρά κομμάτια, το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό λαχανικών. Μόλις πάρει την πρώτη βράση αποσύρετε την γέμιση από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε την κοιλιά και γεμίζετε το κοτόπουλο με την γέμιση δένοντας με σπάγκο τα μπούτια ώστε να κρατήσετε μέσα τη γέμιση. Ρίχνετε ελαιόλαδο επάνω στο κοτόπουλο και απλώνετε με τα χέρια να πάει παντού, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.

Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, απλώνετε την γέμιση που περίσσεψε, ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό, λίγο ελαιόλαδο επάνω στη γέμιση και σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 1 με 1 ½  ώρα στους 220 βαθμούς στον αέρα. Στη συνέχεια βγάζετε την λαδόκολλα και ψήνετε στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε με την γέμιση.

Σχόλια