Τραγανός Μπακλαβάς

 



 

Υλικά

2 πακέτα φύλλο κρούστας

500 γραμμ. καρύδια, ψιλοκομμένα

3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη

4 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. τσαγιού κανέλα, τριμμένη

½  κουτ. τσαγιού γαρύφαλλο, τριμμένο

400 γραμμ. Βούτυρο, λιωμένο για τα φύλλα

2-3 κουτ. σούπας ολόκληρα γαρύφαλλα (προαιρετικά)

Για το Σιρόπι

500 γραμμ. Ζάχαρη

200 γραμμ. μέλι

500 ml. νερό

2 κουτ. σούπας κονιάκ

1 φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

 

 

Σε ένα μπόλ ανακατεύετε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Σε ένα ταψί ανοίγετε και στρώνετε τέσσερα φύλλα, τα οποία ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο ένα - ένα. Στη συνέχεια σε κάθε δεύτερο φύλλο πασπαλίζετε και από λίγο μείγμα καρυδιών μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, κρατώντας τέσσερα φύλλα για το τέλος. Κάθε φορά ανάμεσα στα φύλλα ρίχνετε και λιωμένο βούτυρο.

Χαράζετε τον μπακλαβά σε κομμάτια αφού πρώτα τον βάλετε για 20 λεπτά στο ψυγείο. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπορείτε αν θέλετε να βάλετε ένα γαρύφαλλο για να κρατήσει τα φύλλα όταν θα ρίχνετε το σιρόπι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου, στις αντιστάσεις.

Για να κάνετε το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν  για 5 λεπτά, ανακατεύοντας  λίγο στην αρχή. Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι  ξεκινάει  από την ώρα που θα αρχίζει να βράζει  το σιρόπι. Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο ρίχνετε κρύο σιρόπι στο καυτό γλυκό.

Σχόλια