Πίτα με κιμά και Κασέρι

 



 

Υλικά

500 γραμμ. φύλλο κρούστας

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο

1 πράσο κομμένο, σε ροδέλες

150 γραμμ. Πελτέ ντομάτας

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

3 κουτ. σούπας αλεύρι

2 αβγά

150 γραμμ. σταφίδα σουλτανίνα

2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο

200 γραμμ. κασέρι, τριμμένο

250 ml. ελαιόλαδο

1 αβγό με 2-3 κουτ. Σούπας νερό

Αλάτι-πιπέρι

 

Για να κάνετε τη γέμιση, σε μία κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το πράσο. Όταν μαραθούν ρίχνετε τον κιμά. Ανακατεύετε ώστε ο κιμάς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε, τον πελτέ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στην συνέχεια σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τις σταφίδες, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Στο τέλος μόλις εξατμιστούν τα υγρά προσθέτετε το κασέρι, ανακατεύετε και ρίχνετε και το αλεύρι. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει  πριν μπει στην πίτα και όταν κρυώσει προσθέστε τα αβγά και ανακατέψτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το λαδώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με τα άλλα τρία, ώστε να μπούνε σταυρωτά. Το πέμπτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, απλώνετε τη γέμιση και στρώνετε καλά. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας 2 φύλλα για το τέλος. Στη συνέχεια, γυρίζετε τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα. Αφήνετε τα 2 τελευταία φύλλα από πάνω κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους και τα βάζετε προς τα μέσα με το πινέλο. Τα λαδώνετε καλά. 

Σε ένα μπόλ χτυπήστε το αβγό με το νερό. Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε με το αβγό. Βάζετε την πίτα στο φούρνο και την αφήνετε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε την πίτα έξω από το φούρνο για περίπου 12 λεπτά πριν τη σερβίρετε. 

Σχόλια