Τραγανό Γαλακτομπούρεκο

 



 

Υλικά

500 γραμμ. φύλλο κρούστας

350 γραμμ. βούτυρο,  λιωμένο

Για την κρέμα

4 αβγά ολόκληρα και 2 κρόκους

200 γραμμ. Ζάχαρη

1 ½ λίτρο γάλα

170 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό

70 γραμμ. Βούτυρο

2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

800 γραμμ. ζάχαρη

500 ml. νερό

χυμό από μισό λεμόνι και την φλούδα του

1 ξύλο κανέλας

 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 6 λεπτά από το σημείο βρασμού. Έτσι ώστε να έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε από την φωτιά, βγάζετε την φλούδα, το ξύλο κανέλας και αφήνετε να κρυώσει. Στην συνέχεια, για να κάνετε την κρέμα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε την ζάχαρη με το γάλα και βράζετε σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν, ρίχνετε όλα τα αβγά στην κουζινομηχανή και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα, ώστε να αφράτέψουν. Όταν αφρατέψει το μείγμα των αβγών, προσθέτετε το σιμιγδάλι σταδιακά. Στην συνέχεια, ρίχνετε σιγά-σιγά στο μείγμα με το σιμιγδάλι κουταλιές από το ζεστό γάλα και ανακατεύετε διαρκώς. Μόλις πιάσει θερμοκρασία, ρίχνετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να βγάζει φουσκάλες. Δεν πρέπει η κρέμα να πήξει αρκετά. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, την βανίλια και ανακατεύετε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλύπτετε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα ταψί βουτυρωμένο, στρώνετε τα μισά φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν λίγο από την κάθε πλευρά του ταψιού, αφού τα έχετε βουτυρώσει όλα ένα-ένα. Απλώνετε την κρέμα και σιγά-σιγά διπλώνετε προς τα μέσα πάλι ένα-ένα τα φύλλα ώστε να πέσουν επάνω στην κρέμα διάπλατα και τα βουτυρώνετε και από πάνω. Στην συνέχεια τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα επάνω στην κρέμα και τα βουτυρώνετε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Με ένα πινέλο πιέζετε τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να μην εξέχει κανένα φύλλο. Χαράζετε σε κομμάτια και απλώνετε αρκετό λιωμένο βούτυρο. Ραντίζετε με νερό, για τραγανό αποτέλεσμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου. Βγάζετε από τον φούρνο, σιροπιάζετε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

 

Σχόλια