Χοιρινή κρασοτηγανιά με κεφαλογραβιέρα και αρωματικό ρύζι

 



 

 

Υλικά  

1 κιλό χοιρινή ελιά ή λαιμός, κομμένη σε κομμάτια για τηγανιά

200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, σε μικρά κυβάκια

7 λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα

χυμό από 1 ½  λεμόνι 

1 φύλλο δάφνη

1 κουτ. σούπας ρίγανη

2-3 κλωναράκια φρέσκο  θυμάρι

1 κουτ. σούπας μπούκοβο

ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Για το ρύζι

250 γραμμ. ρύζι μπασμάτι

3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Λίγο ξύσμα λεμονιού

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το χοιρινό, μέχρι να ροδοκοκκινίσει  και από τις δύο πλευρές.  Προσθέτετε τη λιαστή ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το θυμάρι, το μπούκοβο, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Διαλύετε σε ένα μπολάκι τη μουστάρδα με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε στο σκεύος, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα. Προσθέτετε βρασμένο νερό τόσο, που να καλύπτει σχεδόν το χοιρινό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε με το καπάκι. Μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά. Τέλος λίγο πριν αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε και την κεφαλογραβιέρα και σιγοβράζετε για  λίγο ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί ελαφρώς. Για να κάνετε το ρύζι, το ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε την διπλάσια ποσότητα σε βραστό νερό, προσθέτετε το θυμάρι, ξύσμα από λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βγάζετε από την φωτιά σκεπάζετε με μια πετσέτα για 2-3 λεπτά, στην συνέχεια ανακατεύετε και σερβίρετε με την τηγανιά.

Σχόλια