Πουτίγκα με Ξερά Σύκα Κύμης


Υλικά για 6 άτομα

200 γραμμ. Ξερά Σύκα Κύμης, ψιλοκομμένα

½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

150 γραμμ. Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του

100 γραμμ. αμύγδαλα, τριμμένα

90 γραμμ.  ζάχαρη κρυσταλλική

80 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο

1 κουτ.  γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1  αβγό, χτυπημένο

Λίγο αλάτι

150 γραμμ.  καστανή ζάχαρη

250 ml. γάλα

100 ml. νερό

Βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα

Για σερβίρισμα

Παγωτό βανίλια

Λίγη κανέλα

 

Σε ένα μπολ, βάλτε τα σύκα, τη σόδα και μισό φλιτζάνι βρασμένο νερό. Αφήστε για 10 λεπτά  να μαλακώσουν τα σύκα. Στραγγίζετε από τα νερά τα σύκα, μεταφέρετε σε έναν πολυκόφτη και χτυπήστε μέχρι να λιώσουν.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, τη κρυσταλλική ζάχαρη, τα λιωμένα σύκα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το αβγό και το αλάτι. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτυρώστε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε την πουτίγκα με την καστανή ζάχαρη . Κατόπιν, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και το νερό έως ότου το μείγμα φτάσει στο σημείο βρασμού και στη συνέχεια ρίχνετε προσεκτικά στο πάνω μέρος της πουτίγκας.

Ψήνετε την πουτίγκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 40-45 λεπτά και μετά πριν τη σερβίρετε σε βαθύ πιάτο, αφήνετε να ηρεμήσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζετε με την κανέλα και σερβίρετε με παγωτό.

 

Σχόλια