Σουτζουκάκια με γραβιέρα Κρήτης και Σάλτσα Βασιλικού




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
700 γραμμ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 πράσινο μήλο, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο  ψωμί ολικής άλεσης χωρίς την κόρα
2 αβγά
200 γραμμ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
2 κουτ. τσαγιού κύμινο
Αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα
400 γραμμ. Ντομάτα κονκασέ
2 κουτ. τσαγιού ξερό βασιλικό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι
Για γαρνιτούρα
ρύζι βραστό

Σε ένα μπολ ρίχνετε το μήλο με το σκόρδο, μαζί με
τον κιμά, το ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο καλά, τα αβγά, τη γραβιέρα Κρήτης, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Ζυμώνετε καλά και τα πλάθετε. Τα  βάζετε σε λαδωμένο πυρέξ και τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη.  Βάζετε τα σουτζουκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.  Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε την ντομάτα, τον βασιλικό, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Όταν πάρει βράσει, προσθέτετε τα σουτζουκάκια και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά, μαζί με βραστό ρύζι.





Σχόλια