Πίτα με κιμά και Κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων


Υλικά

1 ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

300 γραμμ. ψίχα από Κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων

500 γραμμ. φύλλο κρούστας

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 πράσα κομμένα, σε ροδέλες

½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί

3 κουτ. σούπας αλεύρι

2 αβγά

150 γραμμ. σταφίδα σουλτανίνα

200 γραμμ. κασέρι, τριμμένο

250 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο

1 αβγό με 2-3 κουτ. Σούπας νερό

ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

 

Για να κάνετε τη γέμιση, σε μία κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το πράσο. Όταν μαραθούν ρίχνετε τον κιμά. Ανακατεύετε ώστε ο κιμάς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες τα φιστίκια, αλάτι, πιπέρι και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Στο τέλος μόλις εξατμιστούν τα υγρά προσθέτετε και το αλεύρι. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει πριν μπει στην πίτα και όταν κρυώσει προσθέστε τα αβγά και ανακατέψτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με τα άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω και απλώνετε τη γέμιση, στρώνετε καλά και πασπαλίζετε από πάνω και το τριμμένο κασέρι. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά. 

Σε ένα μπόλ χτυπήστε το αβγό με το νερό. Χαράσσετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε με το αβγό. Βάζετε την πίτα στο φούρνο και την αφήνετε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε την πίτα έξω από το φούρνο για περίπου 12 λεπτά πριν τη σερβίρετε. 

 

Σχόλια