Πικάντικο Αρνάκι με Γραβιέρα Νάξου



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
1 κιλό Αρνάκι μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½  φλιτζάνι αθηναϊκή μπύρα
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
½  κιλό μελιτζάνες
800 γραμμ. πατάτες, βρασμένες 
1 φλιτζάνι  γάλα, χλιαρό
2  φλιτζάνια Γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
3 κουτ. σούπας μπούκοβο
γαρνιτούρα
φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και χρωματιστούς κόκκους πιπεριού

Ρίχνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ελαιόλαδο και
σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το κρέας και ανακατεύετε για 10-15 λεπτά περίπου.
Σβήνετε με την μπύρα, αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατεύετε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις τηγανίζετε για 6 λεπτά και από τις δύο μεριές, με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Σε ένα μπολ λιώνετε τις πατάτες με ένα πιρούνι, προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα, τη μισή γραβιέρα και ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους ώστε να έχετε ένα σφιχτό πουρέ.
Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φρυγανιά, στρώνετε τις ροδέλες μελιτζάνας και απλώνετε από πάνω τα κομμάτια του κρέατος με τη σάλτσα από το τηγάνι.
Στη συνέχεια, ρίχνετε τον πουρέ της πατάτας, το στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Σκεπάζετε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ενώ 10 λεπτά πριν ψηθεί το φαγητό, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, για να ξεροψηθεί από πάνω.
 Όταν ψηθεί, βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, αφήνετε για 10 λεπτά και κόβετε σε κομμάτια. 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου