Τούρτα με Ακτινίδιο Σπερχειού



Υλικά
Για το παντεσπάνι
6 αβγά, χωρισμένα
200 γραμμ. ζάχαρη
160 γραμμ. αλεύρι
20 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την μους γιαουρτιού
1 ½  φλιτζάνι γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σαντιγί
2 κουτ. σούπας σκόνης ζελατίνης
4 κουτ. σούπας νερό
Για το γαρνίρισμα
2-3 ακτινίδια


Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Καθαρίστε τα ακτινίδια και κόψτε τα σε φέτες. Ρίχνετε
τη σκόνη ζελατίνης μαζί με το νερό σε ένα μπόλ ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη.
Στο μπολ ενός μίξερ, προσθέστε τους κρόκους αβγών και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη. Αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη σε καθαρό κάδο στο μίξερ και προσθέστε σιγά-σιγά τα ασπράδια αβγών, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστούν  κορυφές. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης τις μαρέγκες μαζί με το αλεύρι, το μπέικιν και το βούτυρο. Απλώστε  το μίγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη με το κόσκινο άχνης. Ψήνετε για 25-30 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει το παντεσπάνι πριν αφαιρέσετε τη λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι, κόψτε 2 μικρά στρογγυλά κομμάτια από το παντεσπάνι. Τοποθετήστε το ένα στρογγυλό κομμάτι στη βάση.
Για τη μους, προσθέστε τη ζάχαρη και το γιαούρτι σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη με ένα φουέ και προσθέστε και την ζελατίνη. Βγάζετε εκτός φωτιάς και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα και την σαντιγί. Βάλτε λίγο από το μίγμα της μους ώστε να σταθεροποιηθούν οι φέτες ακτινίδιου και βάλτε γύρω-γύρω φέτες από ακτινίδιο. Ρίξτε το υπόλοιπο ώστε να συμπληρωθεί η μισή ποσότητα της μους μέσα στο τσέρκι, καπακώστε με το δεύτερο παντεσπάνι και στρώστε με την υπόλοιπη μους. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Αφαιρέστε το κέικ από το τσέρκι και διακοσμήστε με κυβάκια ακτινίδιου μόνο στην άκρη της στεφάνης περιμετρικά.





Σχόλια