Φασόλια γίγαντες Καστοριάς- ελέφαντες με σπανάκι στον φούρνο



Υλικά για 4 άτομα
500 γραμμ. γίγαντες Καστοριάς
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½  φλιτζάνι νερό
λίγη φρυγανιά, τριμμένη
αλάτι
φρέσκο πιπέρι
για το σερβίρισμα
φέτα σε τρίμα

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας μουσκεύετε τους γίγαντες σε πολύ νερό. Την επόμενη μέρα ξεπλένετε και βράζετε τους γίγαντες για
περίπου 1 ώρα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζετε. Πλένετε το σπανάκι και το χοντροκόβετε. Σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κρεμμύδια, το πράσο και όταν αρχίζουν να μαραίνονται, ρίχνετε το σπανάκι, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε το μισό σπανάκι με τα μυρωδικά, ενδιάμεσα τους γίγαντες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα με σπανάκι και μυρωδικά.
Στρώνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες από πάνω και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνετε τους γίγαντες, για 1  ώρα περίπου μέχρι οι γίγαντες να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει. Σερβίρετε με την φέτα.









Σχόλια