Σάμαλι με μαστιχέλαιο Χίου



500 γραμμ.  γιαούρτι, με όλα τα λιπαρά
300 γραμμ. ζάχαρη
200 ml. νερό
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο
500 γραμμ. σιμιγδάλι χοντρό
4-5  κουτ. σούπας βούτυρο, για το ταψί και το άλειμμα 
Για το σιρόπι
800 ζάχαρη
700 ml. νερό
Χυμό από ½  λεμόνι  
για το σερβίρισμα
φιστίκι Αίγινας, ψιλοκομμένο


Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύετε πολύ καλά το
γιαούρτι με τη ζάχαρη, το νερό, τη σόδα και  το μαστιχέλαιο.  Προσθέτετε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα ταψί και αδειάζετε το μίγμα  και αφήνετε να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 40 λεπτά.  Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180  βαθμούς, για 45-50 λεπτά.
Για να κάνετε το σιρόπι, βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζετε για 6 λεπτά.  Όταν βγάλετε το σάμαλι από το φούρνο το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζετε σε κομμάτια και  το περιχύνετε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, μέχρι να  το απορροφήσει όλο. Πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι Αίγινας. Σερβίρετε το σάμαλι όταν κρυώσει .

Σχόλια