Σούπα με προσούτο, Φασόλια Πρεσπών Φλώρινας και κοφτό μακαρονάκι




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 φλιτζάνι Φασόλια Πρεσπών Φλώρινας 
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 πατάτα, καθαρισμένη, κομμένες σε κυβάκια  (θα την κοψει στον αερα)
1 ρίζα σέλερι, μαζί με τα φύλλα του κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους  (όχι ολη κομμενη να κοψουμε και στον αερα)
2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
3 κουτ. σούπας μαϊντανό , ψιλοκομμένο
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. λάχανο, τριμμένο
3 ολόκληρες ντομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
300 γραμμ. Προσούτο, κομμένο σε κυβάκια
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
γαρνιτούρα
φλοίδες παρμεζάνας και μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βάζετε τα φασόλια στο νερό για να μαλακώσουν, από
την προηγούμενη μέρα. Την άλλη μέρα τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει και αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε σε ένα μπόλ.
Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μόλις μαραθούν ρίχνετε την πατάτα, το σέλινο, την κολοκύθα, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό, το καρότο, το λάχανο, τις ντομάτες με το χυμό τους, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρετε, μέχρι να μαραθούν τα υλικά για 5 λεπτά και προσθέτετε τα φασόλια μαζί με 2 λίτρα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά, για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, προσθέτετε το ζυμαρικό, το προσούτο και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με τις φλοίδες παρμεζάνας και τον μαϊντανό.


Σχόλια