Χοιρινό κότσι με Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη και πατάτες


Υλικά για 4 άτομα
4 κότσια χοιρινά, χωρίς πέτσα
150 γραμμ. Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη, κομμένα στα 2
6-8 σελίδες σκόρδο, σε φέτες
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
2-3  Μήλα Ντελίσιους, κομμένα σε τέταρτα
2 κλωναράκια δεντρολίβανο 
2 κλωναράκια ρίγανη
2 κλωναράκια θυμάρι
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
7-8 πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
Χυμό από 2 λεμόνια 
½  φλιτζάνι  ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα

Αλατίζετε καλά τα κότσια. Με ένα μαχαίρι κάνετε σχισμές
σε διάφορα σημεία και μπήγετε μέσα το σκόρδο. Στη συνέχεια ανακατεύετε σε ένα μικρό μπόλ το μέλι με την μουστάρδα και αλείφετε τα κότσια, πασπαλίζετε με πιπέρι. Βάζετε το κρέας σε ένα μπόλ σκεπασμένο και αφήνετε για όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο. Σε ένα πολυκόφτη ρίχνετε, το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε.  Σε ένα ταψί ρίχνετε τις πατάτες, τα μήλα, τα σύκα, περιχύνετε με την σάλτσα μουστάρδας και  ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
Βάζετε το κρέας επάνω στις πατάτες ρίχνετε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 2 ώρες. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο βγάζετε τη λαδόκολλα για να ροδοκοκκινίσει.

Σχόλια