Τάρτα με Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως και κράμπλ από τριμμένο μπισκότο



 Για την ζύμη της τάρτας
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα
200 γραμμ. βούτυρο, κρύο
400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
6 Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι. ζάχαρη
½  κουτ. τσαγιού αλάτι
1  κουτ. τσαγιού κανέλα
½  κουτ. τσαγιού  μοσχοκάρυδο
1 ½  κουτ. σούπας αλεύρι
Για το κράμπλ
250 γραμμ. τριμμένο μπισκότο, digestive
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. τσαγιού κανέλα
100 γραμμ. καρύδια τριμμένα

Κοσκινίζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη και κόβετε
το βούτυρο σε κύβους. Βάζετε τα υλικά μαζί στο μίξερ, προσθέτοντας και το αβγό και τα χτυπάτε με το εξάρτημα  «φτερό», σε μέτρια ταχύτητα. Ζυμώνετε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 60 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη, με μεμβράνη. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε πάχος 3 εκ. σε μια φόρμα τάρτας βουτυρωμένη η σε ένα μεγάλο ταψί, σηκώνοντας τη ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση τα τοιχώματα του σκεύους. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και  το μοσχοκάρυδο. Καθαρίζετε και κόβετε μικρά κομματάκια τα μήλα ή τα περνάτε από το μούλτι για πολύ λίγο. Τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι μαζί με το μίγμα μυρωδικών και ψήνετε μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να χυλώσει το μίγμα. Αφήνετε να κρυώσει και απλώνετε στην τάρτα. Για να κάνετε το κράμπλ, σε άλλο μπόλ ανακατεύετε το τριμμένο μπισκότο, τη μια κουταλιά βούτυρο, την κανέλα, τα καρύδια και τα ρίχνετε πάνω από τα μήλα. Εάν περίσσεψε ζύμη, την βάζετε στην κατάψυξη και όταν σκληρύνει ελαφρώς την τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη και την ανακατεύετε απαλά με το τρίμμα μπισκότου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα και το κράμπλ να πάρουν χρώμα χρυσαφί. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε, πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.



Σχόλια