Σούπα με ρεβίθια και κρόκο Κοζάνης




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γραμμ. ρεβίθια
1 φύλλο δάφνη
1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 φέτες ψωμί, του τοστ
1 κουτ. τσαγιού κρόκο Κοζάνης
300 γραμμ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Για τα κρουτόνς
3-4 φέτες ψωμί του τοστ, ολικής αλέσεως
1 κουτ.  σούπας  κάρυ
Λίγο ελαιόλαδο
αλάτι

Για να κάνετε τα κρουτόνς, κόβετε τις φέτες του τοστ ολικής αλέσεως, σε μικρά ζαράκια και τα ανακατεύετε με ελαιόλαδο, αλάτι και κάρυ, τα
απλώνετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Βάζετε τα ρεβίθια σε νερό για να μαλακώσουν, από την προηγούμενη μέρα. Τα στραγγίζετε και τα βράζετε για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Τα σουρώνετε και τα ξαναβράζετε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, τη δάφνη, το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 1 ½ ώρα περίπου.
Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το λάδι και τηγανίζετε τις 2 φέτες ψωμιού και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, για 5 λεπτά.
Μεταφέρετε το ψωμί στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε μαζί με ένα φλιτζάνι από το νερό που βράζατε τα ρεβίθια και τον κρόκο Κοζάνης, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Ρίχνετε αυτό  το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και ανακατεύετε.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ζαμπόν για ένα λεπτό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε ρίχνοντας μέσα σε ένα βαθύ πιάτο τα ρεβίθια, το ζαμπόν και τον μαϊντανό μαζί με τα κρουτόνς.

Σχόλια