Ελληνικό fish and chips με τέλειες τηγανιτές Πατάτες Κάτω Νευροκοπίου



Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό  γαύρο φρέσκο
1 Αβγό χτυπημένο
200 γραμμ. Σουσάμι
Αλάτι
Λίγο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 κιλό πατάτες

Καθαρίζετε τους γαύρους, τους πλένετε καλά , τους  στραγγίζετε και τους αλατίζετε. Σε ένα μπολ βάζετε το αβγό με λίγο νερό και το χτυπάτε. Πιάνετε από τις ουρές τους γαύρους, τους βουτάμε στο αβγό, μετά στο σουσάμι και τους τηγανίζετε σε
αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.
Καθαρίζετε τις πατάτες τις πλένετε και τις κόβετε σε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος ώστε για όλες να απαιτείται ο ίδιος χρόνος τηγανίσματος. Τις βάζετε σε ένα μπολ με κρύο και αλατισμένο νερό και τις αφήνετε εκεί για 20 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις απλώνετε πάνω σε πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά. Στη συνέχεια γεμίζετε ένα βαθύ τηγάνι  μέχρι περίπου τα 2/3 της με ηλιέλαιο και τις βάζετε σε δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά.  Ρίχνετε τις πατάτες και τις αφήνετε να τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν, για 4 λεπτά. Τις αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε μια πιατέλα που πρώτα έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αφήνετε να κρυώσουν.
Λίγο πριν σερβίρετε βάζετε και πάλι το σκεύος με το ελαιόλαδο στη φωτιά να κάψει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε τις πατάτες και πάλι να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν σκούρα χρυσαφή απόχρωση. Πασπαλίζετε με αλάτι και σερβίρετε.

Σχόλια