Φρέσκες παπαρδέλες με Αυγοτάραχο Μεσολογγίου




ΥΛΙΚΑ
Για τις παπαρδέλες
500 γραμμ. σκληρό αλεύρι
5 αβγά
1 κουτ. σούπας αλάτι
¼  φλιτζανιού ελαιόλαδο
¼   φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη σάλτσα
2 κουτ. Σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
100 γραμμ. αυγοτάραχο, τριμμένο
αλάτι 
πιπέρι

Για να κάνετε τις παπαρδέλες, ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα ζυμωτή μέχρι να αποκτήσετε μία σφικτή ζύμη, χωρίς να την ταλαιπωρήσετε. Την τυλίγετε με
μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα στην συντήρηση. Στη συνέχεια χωρίζετε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγετε μέχρι να γίνει το φύλο λεπτό. Αρχικά περνάτε τη ζύμη από το μεγαλύτερο άνοιγμα της μηχανής, σχηματίζετε ένα φύλλο το οποίο διπλώνετε σαν τρίπτυχο και το ξαναπερνάτε με την μικρή του πλευρά από το μηχάνημα. Αυτό το επαναλαμβάνετε άλλες 2 φορές. Στη συνέχεια περνάτε τη ζύμη από το πάχος 2, μετά 3 και τέλος το 4. Αυτό το πάχος είναι ιδανικό για παπαρδέλες. Εάν δεν έχετε ζυμαρομηχανή, ανοίγετε με έναν πλάστη τα φύλλα όσο πιο λεπτά γίνεται, αλευρώνοντας συνεχώς. Στο τέλος, κάνετε ένα ρολό και κόβετε με μαχαίρι τις παπαρδέλες. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφού τινάξετε το παραπάνω αλεύρι από τις παπαρδέλες τις βάζετε να βράσουν. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμες, βράζετε για περίπου 3-4 λεπτά. Σε τηγάνι, βάζετε το βούτυρο να λιώσει και αφήνετε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Σβήνετε τη φωτιά.
Παίρνετε 1 φλιτζάνι από το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά και ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με  το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε τη σάλτσα. Αφαιρείτε το κερί που περιβάλλει το αυγοτάραχο και τη μεμβράνη και το τρίβετε στο ψιλό του τρίφτη. Σουρώνετε τα μακαρόνια και τα ρίχνετε στο τηγάνι με την σάλτσα λεμονιού, τον βασιλικό, τη μισή ποσότητα τριμμένου αυγοτάραχου, πιπέρι και ανακατεύετε προσεκτικά. Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο αυγοτάραχο.

Σχόλια