Κρέπες με Σπανάκι και Σάλτσα γραβιέρας Αγράφων




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Για τις κρέπες
1 ½  φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο
1 ½  φλιτζάνι γάλα
1 αβγό, χτυπημένο
1 κουτ. τσαγιού Μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
150 γραμμ. Βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση
250 γραμμ. σπανάκι
2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
100 γραμμ. γραβιέρα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
200 γραμμ. γραβιέρα
αλάτι
λευκό πιπέρι
γαρνιτούρα
φύλλα μέντας και πιπέρι

Για να κάνετε τις κρέπες, ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι και ανακατεύετε με το φουέ. Στη συνέχεια, ρίχνετε το αβγό, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Περνάτε τον χυλό από ένα σουρωτήρι, σκεπάζετε και αφήνετε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.  Βάζετε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και με ένα πινέλο, αλείφετε ελαφρά με βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, ρίχνετε
2 κουταλιές από τον χυλό και γυρίζετε κυκλικά το τηγάνι, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια. Μόλις ο χυλός πήξει, γυρίζετε προσεκτικά με μια σπάτουλα, για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσει η κρέπα, τη βγάζετε από το τηγάνι, την τοποθετείτε σε μια πιατέλα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός. 
Για τη γέμιση, καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε, το χοντροκόβετε και το ζεματίζετε σε μια κατσαρόλα με νερό για 1-2 λεπτά, ώστε να μαραθεί. Στη συνέχεια, το βάζετε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, μόλις μαραθούν, ρίχνετε το σπανάκι, τη μέντα, την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά. Μοιράζετε το μίγμα στις κρέπες και τις τυλίγετε σε ρολά αφού έχετε πρώτα κλείσει λίγο τα πλαϊνά για να μην βγει έξω το μίγμα. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και τις τοποθετείτε μέσα, ενώ με ένα πινέλο τις αλείφετε με βούτυρο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια όψη. Για να κάνετε την σάλτσα, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με την γραβιέρα, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Σερβίρετε τις κρέπες  μαζί με την σάλτσα, λίγα φυλλαράκια μέντας  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Σχόλια