Πανακότα με μαστίχα Χίου και σάλτσα καραμέλας






Υλικά για 4 άτομα
5 φύλλα ζελατίνης των 2 γραμμαρίων
6 γραμμ. σκόνη μαστίχα
600 ml κρέμα γάλακτος 35%
100 ml γάλα
90 γραμμ. ζάχαρη
 Σάλτσα καραμέλας
250 γραμμ .κρέμα γάλακτος ζωική σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. ζάχαρη
3 κουτ. Σούπας  βούτυρο
αλάτι  


Σε ένα μπολ με κρύο νερό βουτάτε τις ζελατίνες για να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε την μισή κρέμα γάλακτος, το γάλα,  την ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Μόλις η ζάχαρη λιώσει, ρίχνετε μέσα τις ζελατίνες, αφού τις έχετε στύψει και την μαστίχα. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια, αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος . Τοποθετείτε προσεκτικά σε φόρμες και αφήνετε την Πανακότα στο ψυγείο για 4 ώρες. Για να κάνετε την σάλτσα καραμέλας, σε μια κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά και περιμένετε να λιώσει. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και έχει πάρει λίγο πιο σκούρο χρώμα, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Έπειτα, αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας το μείγμα με προσοχή. Ξαναβάζετε στη φωτιά για 2 λεπτά ίσα-ίσα να πήξει και την αφήνετε να κρυώσει. Για να ξεφορμάρετε την Πανακότα, βουτάτε τα μπολάκια για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζετε επάνω σε πιάτο.  Σερβίρετε την Πανακότα με την σάλτσα καραμέλας.

Σχόλια