Σοκολατένιες τρούφες με ξερά σύκα Κύμης


Υλικά για 20 κομμάτια
500 γραμμ.  ξερά σύκα
250 γραμμ. Βρώμη
1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα, καβουρδισμένα
½ φλιτζάνι μέλι
1 κουτ. γλυκού  ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουτ. Σούπας κακάο
2 ml εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
 300 γραμμ. Κουβερτούρα


Μουλιάζετε τα σύκα για 5-10 λεπτά σε άφθονο ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τοποθετείτε την βρώμη στον πολυκόφτη και χτυπάτε μέχρι να γίνει σκόνη, προσθέτετε και τα αμύγδαλα και συνεχίζετε μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Βγάζετε το
μείγμα σε ένα μπόλ και προσθέτετε στον άδειο πολυκόφτη τα σύκα μαζί με το μέλι και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί ένας σχετικά λείος πολτός. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μείγμα της βρώμης και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη και ομοιογενής ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Βγάζετε το μίγμα από τον πολυκόφτη και  τοποθετείτε το μίγμα σε μια επιφάνεια εργασίας, την πιέζετε λίγο με τα χέρια και πλάθετε τρουφάκια σε μέγεθος καρυδιού. Αφήνετε για λίγο στο ψυγείο. Λιώνετε την κουβερτούρα σε Μπεν Μαρί και βουτάτε μέσα τις μπαλίτσες ώστε να καλυφτούν πολύ καλά με την σοκολάτα. Με ένα πιρούνι  βγάζετε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσουν και είναι έτοιμα. Φυλάμε σε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο.

Σχόλια