Ανοιξιάτικο Μπριάμ με σάλτσα φέτας ( + 3 παραλλαγές αρωματισμένου Ελαιόλαδου)

Υλικά για 4 άτομα
4 κολοκύθια
4 πατάτες
4 μελιτζάνες
3 πιπεριές χρωματιστές
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
2 κουτ. σούπας Βασιλικό
2 κουτ. σούπας δυόσμο
2 φύλλα δάφνης
200
ml ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 φλιτζάνι νερό
Για την σάλτσα φέτας
200 γραμμ. φέτα, τριμμένη
250
ml. γάλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι
Χυμό από ½ λεμονι



Πλύνετε καλά τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και κόψτε μαζί με τις πατάτες, στο ίδιο μεγάλο μέγεθος. Βάλτε τα λαχανικά μέσα
σε ταψί.
Προσθέστε το σκόρδο λιωμένο, το θυμάρι, τη δάφνη, τον βασιλικό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε  το
νερό. Για να μην σας αρπάξουν, σκεπάστε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα, για 1 ώρα περίπου και μετά για ακόμη 30 λεπτά  το ξεσκεπάζετε για να ροδίσει. Για να κάνετε την σάλτσα, σε ένα πολυκόφτη ρίχνετε τη φέτα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βγάζετε το μπριάμ από τον φούρνο και σερβίρετε με την σάλτσα φέτας.



Υλικά για τα αρωματικά ελαιόλαδα
Σκεύη
3-4 μπουκαλάκια διάφανα γυάλινα με στόμιο

1 mix
2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
2
mix
Φλούδα από 1 μεγάλο λεμόνι
2 κλωνάρια ρίγανη
2 κουτ. σούπας κόκκους πράσινο πιπέρι 
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
3
mix
5-6 κλωναράκια βασιλικό φρέσκο
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 καυτερή μικρή κόκκινη πιπεριά (
chilly )
3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο

Σχόλια