Φτερούγες κοτόπουλο πανέ με σάλτσα πιπεριάς

Υλικά
720 γραμμ. φτερούγες
3 αβγά
½  φλιτζ. γάλα
1 ½  φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ½  φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. σούπας ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την σάλτσα πιπεριάς
5-6 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
2 κουτ. Σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πάπρικα
αλάτι

Πλύνετε πολύ καλά τις φτερούγες κοτόπουλου και τις αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα αβγά με το γάλα και σε ένα άλλο αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη και την καπνιστή πάπρικα.
Τοποθετείτε τη φρυγανιά σε ένα ταψάκι. Βουτήξτε τις φτερούγες κοτόπουλου πρώτα στο μείγμα με το αλεύρι, τινάζετε πολύ καλά και μετά περνάτε από το
μείγμα με τα αβγά. Τελειώνετε με την φρυγανιά. Τις απλώνετε σε ένα ταψάκι και τις βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα. ( όχι παραπάνω )
Ρίχνετε το σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί, στην συνέχεια βάζετε τις φτερούγες λίγες-λίγες, ώστε να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και μαλακώσει η κρούστα και χαμηλώνετε ελάχιστα τη θερμοκρασία, έτσι ώστε να μην καούν εξωτερικά και να μείνουν ωμές εσωτερικά.
Τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο βαθύ χρυσό χρώμα. Υπολογίζετε 8-10 λεπτά. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.
Για να κάνετε την σάλτσα, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τις πιπεριές με το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν και μετά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα και φύγουν τα πολλά υγρά, σερβίρετε μαζί με τις φτερούγες. Αν θέλετε πιο λεία υφή την περνάτε από ένα μπλέντερ.
Για να την αποθηκεύσετε  τη μοιράζετε σε βαζάκια που τα έχετε προηγουμένως ζεματίσει και στεγνώσει. Κλείνετε αμέσως τα βάζα και τα γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τα αφήνετε στο ντουλάπι για 1 - 2 μήνες για να ωριμάσει η γεύση, πριν τα ανοίξετε. Τη σάλτσα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και ως ντιπ, ως άλειμμα ή για να εμπλουτίσετε άλλες σάλτσες.


Σχόλια