Καστανό ρύζι με λαχανικά και σταφίδες


Υλικά
2 φλιτζάνια καστανό ρύζι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 γραμμ. Μανιτάρια, σε φέτες
2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
80 γραμμ. σταφίδες ξανθιές
1 πράσινη  πιπεριά, σε μπαστουνάκια
1 κόκκινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
4 φλιτζάνια χλιαρό νερό
½ φλιτζάνι μαϊντανό 
Αλάτι -πιπέρι


Μουλιάστε το ρύζι για μια ώρα, στραγγίζετε και βάλτε το να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του και να μην κολλήσει, για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρεται και σκεπάζετε με μια πετσέτα, βάζοντας από πάνω και το καπάκι της κατσαρόλας. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και το βούτυρο να
ζεσταθούν , ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε ελαφρώς, προσθέτετε τα μανιτάρια, τα καρότα, τις σταφίδες και τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Με δύο πιρούνια ανασηκώνετε το ρύζι για να αφρατέψει, χωρίς να λιώσει και μετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά.
Κρατάτε το ρύζι ζεστό και όταν το σερβίρετε στο πιάτο, ρίχνετε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Το καστανό ρύζι θέλει πρώτα μούλιασμα σε νερό μια ώρα πριν το βράσετε μαζί με 2-3 φύλλα δάφνη, ολόκληρα πιπέρια και λίγο δεντρολίβανο. Μουλιάστε το ρύζι για μια ώρα, στραγγίζετε το και βάλτε το να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών, ή και κοτόπουλου αν θέλετε, με λίγο αλάτι (αν δεν είναι ήδη αλατισμένος ο ζωμός).








Σχόλια