Μπακαλιάρος σε κουρκούτι τεμπούρα με Σάλτσα Κάρυ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό μπακαλιάρος παστός, κομμένος σε κομμάτια

Για την σάλτσα:
2 1/2 φλιτζάνια γάλα
2 κουτ. σούπας  κάρυ
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1/2 κουτ. τσαγιού πιπέρι Καγιέν
½ κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
3 κουτ. σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι τεμπούρα:
1 φλιτζάνι παγωμένη μπύρα
2 κουτ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
1 αυγό ολόκληρο
1 κρόκο αυγού
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι

γαρνιτούρα
3 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο( σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)

εκτέλεση:
Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, βάζετε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό για να ξαρμυρίσει, αφού τον έχετε κόψει σε κομμάτια. Αλλάζετε 2 - 3 φορές το νερό. Την ημέρα που θα τον μαγειρέψετε τον καθαρίζετε από τα λέπια και τον ξεπλένεται καλά.
Αναμιγνύετε σε ένα μπόλ το γάλα, τα πιπέρια, και ρίχνετε μέσα και τον
μπακαλιάρο. Τον αφήνετε για περίπου 10 λεπτά και μετά στραγγίζετε τα κομμάτια.
Για να φτιάξετε το χυλό, ρίχνετε σε ένα μπόλ την μπύρα, το λάδι, το αλάτι, τους κρόκους, προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύετε και αφήνετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Έπειτα χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα, τη ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε ελαφρά. Τέλος βυθίζετε τον μπακαλιάρο στο χυλό.
Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με αρκετό λάδι να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε από το χυλό ένα-ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Αφού τηγανίσετε όλο το ψάρι, το βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Στο μεταξύ, για να κάνετε την σάλτσα, βάζετε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει. Λιώνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κάνει φυσαλίδες ρίχνετε το κάρυ, ανακατεύετε και προσθέτετε το αλεύρι.
Ανακατεύετε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα μείγμα και  ρίχνετε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, βάζετε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό ακόμη. Σερβίρετε το ψάρι σε μία πιατέλα με κόλιανδρο και χωριστά σε μπολ την σάλτσα.

Σχόλια