Σοκολατένια Tσουρέκια με γέμιση Πραλίνας Φουντουκιού


Υλικά

250 ml. γάλα
2 αβγά + 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
125 ml. νερό
250 γραμμ. ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο
900 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μαχλέπι, τριμμένο
1 κουτ. σούπας κακουλέ,τριμμένο
1 βανίλια
200 γραμμ. πραλίνα φουντουκιού
Φιλέ αμύγδαλο για το πασπάλισμα
Γλάσο επικάλυψης
250 γραμμ. κουβερτούρα σοκολάτας
10 κουτ. σούπας γάλα
170 γραμμ. βούτυρο
2 κρόκους αβγού
60 γραμμ. σταγόνες λευκής σοκολάτας, λιωμένες σε μπαιν μαρί

Ανακατέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, τα αβγά, το νερό και την ζάχαρη, βάζετε το μείγμα επάνω σε χαμηλή φωτιά ώστε να γίνει χλιαρό. Κατεβάζετε το μείγμα από την φωτιά και ρίχνετε την μαγιά ανακατεύοντας ώστε
να ομογενοποιηθεί, προσθέτετε τα μυρωδικά, την βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. Στο μπολ του μίξερ, με το εξάρτημα του γάντζου, βάζετε τα υγρά με την μαγιά και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, σιγά-σιγά προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε το ζύμωμα, έτσι ώστε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.  
Αφήνετε την ζύμη σκεπασμένη για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, ή την βάζετε στους 50 βαθμούς στις αντιστάσεις στον φούρνο για 30 λεπτά.  Στην συνέχεια πλάθεται την ζύμη πλεξούδα και αφήνετε πάλι στον φούρνο στους 50 βαθμούς για 30 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μπολ χτυπήστε τον κρόκο αβγού με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Με ένα πινέλο αλείφετε ελαφρά τα τσουρέκια με το μείγμα αβγού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος με ένα πριονωτό μαχαίρι. Στην συνέχεια αλείφετε με την πραλίνα και κλείνετε σαν σάντουιτς. 
Για να κάνετε την επικάλυψη, σε μια κατσαρόλα λιώνετε την σοκολάτα με το γάλα και έξω από την φωτιά προσθέτετε και ανακατεύετε το βούτυρο με τους κρόκους. Όταν κρυώσει το μείγμα της επικάλυψης και σταθεροποιηθεί, απλώνετε με μια σπάτουλα τα τσουρέκια, με ένα κουτάλι ρίχνετε κορδόνια λευκής σοκολάτας και πασπαλίζετε με φιλέ αμύγδαλο. 
Καλό Πάσχα και καλή απόλαυση!!

Σχόλια