Κέικ πορτοκάλι Νηστίσιμο, χωρίς αβγά


Υλικά για μια μεγάλη φόρμα

560 γραμμ. Αλεύρι φαρινάπ (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτ. τσαγιού Σόδα
400 γραμμ.  μαύρη ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
220 ml. Σπορέλαιο
3 κουτ. Σούπας ξύδι
2 Βανίλιες
375 ml. χλιαρό ζεστό νερό ή Χυμό πορτοκάλι
1 κοφτή κουτ. Τσαγιού αλάτι
Για το γλάσο:

250 γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα 
90 ml. γάλα αμυγδάλου 
γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς
Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία
δωματίου.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Λαδώνετε και
αλευρώνετε μια φόρμα. 
Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το αλεύρι, κοσκινισμένο, την σόδα και την ζάχαρη. Ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και χτυπήστε τα, στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά κρέμα.
 
Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και
ψήνετε στους 175 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις του φούρνου ( πάνω- κάτω ). Ελέγχετε το κέικ με ένα μαχαίρι για να δείτε εάν θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.
Για να κάνετε το γλάσο, σε κατσαρολάκι ανακατέψτε όλα τα υλικά να διαλυθούν και να δέσουν. Αφήστε το να κρυώσει για να πήξει. Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και γαρνίρετε με ξηρούς καρπούς.

tip.
Εάν θέλετε να πετύχετε σοκολατένιο αποτέλεσμα στο κέικ , δεν έχετε παρά να προσθέσετε 5 γεμάτες κουτ. Σούπας, κακάο σκόνη.


Σχόλια