Σούπα Βελουτε με Πράσα και Καρότα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος
1 κρεμμύδι, σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμ. καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
2 λίτρα ζωμό κότας
250 γραμμ.  κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι κόκκινο
γαρνιτούρα
στραγγιστό γιαούρτι και
καραμελωμένα πράσα
κρουτόνς με άρωμα σκόρδου

Υλικά για κρουτόνς
5-6 φέτες του τοστ
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι 
ψιλοκομμένο σκόρδο ή
σκόνη σκόρδου

1.   Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο, ρίχνετε τα πράσα, το κρεμμύδι και σοτάρετέ ελαφρά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο, τα καρότα και το ζωμό κότας.
2.   Σκεπάζετε και σιγοβράζεται, ώσπου
να μαλακώσουν τα καρότα, περίπου για 15 λεπτά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, το βάζετε στο μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να γίνει κρέμα.
3.   Βάζετε την σούπα στην κατσαρόλα και την ζεσταίνετε, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετέ, με 1-2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, κρουτόνς και καραμελώμενα πράσα.

  Για να καραμελώσετε τα πράσα, κόβετε από το τρυφερό μέρος του πράσου, λεπτές φέτες και τηγανίζετε μέσα σε λίγο βούτυρο. Προσθέτετε λίγη ζάχαρη κι ανακατεύετε επάνω στη φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα πράσα.

  Για να κάνετετε τα κρουτόνς,  κόβετε φέτες του τοστ σε μικρά ζαράκια και τα ανακατεύετε με ελαιόλαδο, αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου τα απλώνετε σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς





Σημείωση: για να κάνετε ζωμό κότας, θα χρειαστείτε,
1 κιλό κόκαλα, λαιμοί και φτερούγες κοτόπουλου
3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο στα δυο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο
2 λίτρα νερό
2 φύλλα δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο

1.   Βάζετε τα κόκαλα, τις φτερούγες, τους λαιμούς, τα καρότα, το κρεμμύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε , τα μυρωδικά ( τα οποία, έχετε βάλει όλα μαζί σε ένα πουγκί από τούλι ή τουλπάνι), και τα αφήνετε να βράσουν για 2 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά.

2.   Ξαφρίζετε, σταδιακά. Έπειτα σουρώνετε το ζωμό που έμεινε και τον τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο, ή για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.

Σχόλια