Μπακλαβάς Σερραϊκός

1 κιλό φύλλο κρούστας Βυρηττού
300 γραμμ. καρύδια, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1/2 κουτ. τσαγιού γαρύφαλλο, τριμμένο
½ κουτ. τσαγιού κανέλα, τριμμένη
Βούτυρο Κερκύρας, λιωμένο για τα φύλλα
Για το Σιρόπι
500 γραμμ. Ζάχαρη
200 γραμμ. μέλι
500 ml. νερό
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 φλούδα λεμονιού (ακέρωτη)
1 ξύλο κανέλας

Σε ένα μπόλ ανακατεύετε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Σε ένα ταψί ανοίγετε και στρώνετε τέσσερα
φύλλα, τα οποία ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο ένα - ένα. Στη συνέχεια σε κάθε δεύτερο φύλλο πασπαλίζετε και από λίγο μείγμα καρυδιών μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, κρατώντας τέσσερα φύλλα για το τέλος. Κάθε φορά ανάμεσα στα φύλλα ρίχνετε και λιωμένο βούτυρο.
Χαράζετε τον μπακλαβά σε κομμάτια και στο κέντρο κάθε κομματιού μπορείτε αν θέλετε να βάλετε ένα γαρύφαλλο για να κρατήσει τα φύλλα όταν θα ρίχνετε το σιρόπι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις.
Για να κάνετε το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνετε να βράσουν  για 5 λεπτά, ανακατεύοντας  λίγο στην αρχή. Ο χρόνος βρασίματος στο σιρόπι  ξεκινάει  από την ώρα που θα αρχίζει να βράζει  το σιρόπι.  .
Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο ρίχνετε κρύο σιρόπι στο καυτό γλυκό.


Κρατήστε ένα φλιτζάνι σιρόπι στην άκρη. Το σιρόπι αυτό το βράζετε ξανά για να μελώσει- πήξει . Όταν κρυώσει ρίχνετε και αυτό στο γλυκό.

Σχόλια