Tσουρέκια Πασχαλινά για πρωτάρηδες



250 ml. γάλα
2 αβγά + 1 κρόκους με νερό για το άλειμμα
125 ml. νερό
250 γραμμ. ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο
870 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια
 μαγιά ξερή
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μαχλέπι
1 βανίλια
1 κουτ. σούπας μαστίχα
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Κόκκινα αβγά για το στόλισμα

Ανακατέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα το

 γάλα, τα αβγά, το νερό και την ζάχαρη, βάζετε το μείγμα επάνω σε χαμηλή φωτιά ώστε να γίνει χλιαρό. Κατεβάζετε το μείγμα από την φωτιά και ρίχνετε την μαγιά ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθεί, προσθέτετε τα μυρωδικά, τη βανιλια, το μαχλέπι, μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. Στον κάδο του μίξερ  βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε με τον γάντζο ελαφρά, σιγά-σιγά προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά σε μετρια ταχυτητα. Στη συνέχεια βγαζετε το ζυμαρι στον πάγκο και ζυμώνετε διπλώνοντας το, έτσι ώστε να σχηματιστούν οι κλασικές ίνες που σχηματίζονται κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Αφήνετε την ζύμη σκεπασμένη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, στην συνέχεια πλάθεται την ζύμη πλεξούδα και σφηνώνετε το κόκκινο αβγό. Βάζετε τα ωμά τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνετε για άλλα 90 λεπτά να φουσκώσουν, τα αλείφετε με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι η φιλέ αμύγδαλο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα τυλίγεται με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν. Καλό Πάσχα και καλή απόλαυση!!




















Σχόλια