Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Tσουρέκια Πασχαλινά για πρωτάρηδες



500 ml. γάλα
3 αβγά + 2 κρόκους με νερό για το άλειμμα
1 φλιτζάνι νερό
500 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. βούτυρο
1.750 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι
4 φακελάκια
 μαγιά ξερή
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας μαχλέπι
2 κουτ. σούπας κακουλέ
2 βανίλιες
1 κουτ. σούπας μαστίχα
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Κόκκινα αβγά για το στόλισμα

Ανακατέψτε σε μια μικρή κατσαρόλα το

 γάλα, τα αβγά, το νερό και την ζάχαρη, βάζετε το μείγμα επάνω σε χαμηλή φωτιά ώστε να γίνει χλιαρό. Κατεβάζετε το μείγμα από την φωτιά και ρίχνετε την μαγιά ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθεί, προσθέτετε τα μυρωδικά, τις βανιλιες, το μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη ώστε να πέσει η θερμοκρασία του. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια λακουβίτσα, προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε ελαφρά, σιγά-σιγά προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε το ζύμωμα, διπλώνοντας το ζυμάρι, έτσι ώστε να σχηματιστούν οι κλασικές ίνες που σχηματίζονται κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Αφήνετε την ζύμη σκεπασμένη για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, στην συνέχεια πλάθεται την ζύμη πλεξούδα και σφηνώνετε το κόκκινο αβγό. Βάζετε τα ωμά τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα αφήνετε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν, τα αλείφετε με κρόκο αβγού και λίγο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα τυλίγεται με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν. Καλό Πάσχα και καλή απόλαυση!!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...