Σούπα πικάντικη με λαχανικά


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, κομμένο σε μικρές ροδέλες
2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
250 γραμμ. Μανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη τομάτα, ψιλοκομμένη
1 κ. σούπας μουστάρδα
μαύρο πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
6 ποτήρια ζωμό κότας
ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
βούτυρο
χυμό από ένα λεμόνι
γαρνιτούρα
κρουτόνς με άρωμα σκόρδου
Κόβετε φέτες του τοστ σε μικρά ζαράκια και τα ανακατεύετε με ελαιόλαδο, αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου τα απλώνετε σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς.


Βάζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο για να σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πατάτες, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τα καρότα, το σέλινο, και ανακατεύετε ελαφρά.
Προσθέτετε την ντομάτα, και τη μουστάρδα. Ανακατεύετε ώστε να μαραθούν  τα λαχανικά και προσθέτετε τα 6 ποτήρια ζωμού κότας, προσθέτετε αλάτι, τα πιπέρια και αφήνετε να βράσει.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάποιες φορές. Στο τέλος του μαγειρέματος, μετά από 30 λεπτά περίπου, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και σερβίρετε με κρουτόνς σκόρδου. Καλή απόλαυση!!


Σημείωση:για να κάνετε ζωμό κότας, θα χρειαστείτε,
1 κιλό κόκαλα, λαιμοί και φτερούγες κοτόπουλου
3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο στα δυο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο
2 λίτρα νερό
2 φύλλα δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Βάζετε τα κόκαλα, τις φτερούγες, τους λαιμούς, τα καρότα, το κρεμμύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε , τα μυρωδικά ( τα οποία, έχετε βάλει όλα μαζί σε ένα πουγκί από τούλι ή τουλπάνι), και τα αφήνετε να βράσουν για 2 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Ξαφρίζετε, σταδιακά. Έπειτα σουρώνετε το ζωμό που έμεινε και τον τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο, ή για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.

Σχόλια