Ας μιλήσουμε για σουβλάκι...τα καλαμάκια στην άκρη!!




Το κλασικό σουβλάκι έχει μέσο βάρος 180 γραμμ. και αποτελείται από πίτα 65 γραμμ., κρέας 35  γραμμ., ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. H σωστή επιλογή του, μπορεί να σας γλιτώσει από περιττές θερμίδες και
από ανεπιθύμητα λιπαρά. Από μόνο του το σουβλάκι αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, αφού συνδυάζει πρωτεΐνη με άμυλο και φυτικές ίνες. Ζητήστε το σουβλάκι σας σε αλάδωτη πίτα, γιατί τα περισσότερα μαγαζιά αλείφουν τις πίτες με πολύ λάδι. Tα υπόλοιπα συστατικά, ντομάτα, κρεμμύδι,  είναι απολύτως υγιεινά και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Όσο για το κρέας, αντί για χοιρινό, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξετε κοτόπουλο. Tο τζατζίκι ή τη σάλτσα που συνοδεύει συνήθως το κοτόπουλο ζητήστε τα σε μικρή ποσότητα.

Σουβλάκι στα κάρβουνα
Η μυρωδιά του ψημένου κρέατος στα κάρβουνα είναι πολύ ελκυστική στους περισσότερους ανθρώπους και ταυτόχρονα πρόκειται για μια από τις καλύτερες γευστικές απολαύσεις. Στα κάρβουνα, η θράκα πρέπει να έχει πέσει μεν αλλά να είναι ακόμα ζωηρή και η σχάρα πρέπει να είναι κοντά στα κάρβουνα. Το σουβλάκι πρέπει να το γυρίζετε συχνά όταν είναι στη σχάρα, για να αποφεύγετε τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούν τη σύνθεση περισσότερων καρκινογόνων ουσιών. Μελέτες έχουν δείξει πως το μαρινάρισμα του κρέατος μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμινών που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο. Για τον σκοπό αυτό καλύτερες είναι οι μαρινάδες με βάση το ξύδι ή τον χυμό λεμονιού. Είναι καλύτερα λοιπόν το κρέας να το ψήνετε αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες και με λίγο ή χωρίς κάψιμο. Η χρήση ξύλων για τη δημιουργία εστίας ψησίματος του κρέατος είναι καλύτερη από τη χρήση άλλων βιομηχανικών κάρβουνων. Ο καπνός που προέρχεται από κάρβουνα που σχηματίζονται από ξύλα, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι σημαντικό το σουβλάκι να έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου, πριν ξεκινήσετε την διαδικασία ψησίματος. Διαφορετικά, επειδή οι χρόνοι ψησίματος είναι μικροί, το κρέας θα παραμείνει κρύο στο εσωτερικό του. Έτσι, αν το έχετε στο ψυγείο, πρέπει να το βγάλετε για 15 - 20 λεπτά τουλάχιστον εκτός ψυγείου, προτού ξεκινήσετε το ψήσιμο. 


Taste Tip. Aν βρεθείτε στην βόρεια Ελλάδα προς Σέρρες μεριά,  μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την ταβέρνα του Μανώλη ή «Μιλανέζος» και λίγο έξω από τις Σέρρες στο χωριό Νέο Σούλι την ταβέρνα ο «Τόλης».  Δοκιμάστε τα σουβλάκια τους και μετά πείτε μου ποιο είναι το σουβλάκι και ποιο το καλαμάκι! ;)

Σχόλια