Πατατόσουπα με πράσα και δυόσμο



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γραμμ. Πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
2 λίτρα ζωμό κότας
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας βούτυρο
αλάτι
1 κ. τσαγιού πιπέρι κόκκινο
γαρνιτούρα
στραγγιστό γιαούρτι και
καραμελωμένα πράσα

( Για να καραμελώσετε τα πράσα, κόβετε από το τρυφερό μέρος του πράσου, λεπτές φέτες και τηγανίζετε μέσα σε λίγο βούτυρο. Προσθέτετε λίγη ζάχαρη κι ανακατεύετε επάνω στη φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα πράσα ).


Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο, ρίχνετε τα πράσα το κρεμμύδι και σοτάρετέ  ελαφρά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο, τις πατάτες και το ζωμό κότας.
Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου για 15 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, το βάζετε στο μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να γίνει κρέμα.
Βάζετε την σούπα στην κατσαρόλα και την ζεσταίνετε, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε  με 1-2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι και καραμελωμένα πράσα. Καλή απόλαυση!!



 Σημείωση: για να κάνετε ζωμό κότας, θα χρειαστείτε,
1 κιλό κόκαλα, λαιμοί και φτερούγες κοτόπουλου
3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο στα δυο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο
2 λίτρα νερό
2 φύλλα δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Βάζετε τα κόκαλα, τις φτερούγες, τους λαιμούς, τα καρότα, το κρεμμύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε , τα μυρωδικά ( τα οποία, έχετε βάλει όλα μαζί σε ένα πουγκί από τούλι ή τουλπάνι), και τα αφήνετε να βράσουν για 2 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Ξαφρίζετε, σταδιακά. Έπειτα σουρώνετε το ζωμό που έμεινε και τον τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο, ή για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.

Σχόλια