Σούπα με ρεβίθια και κρόκο Κοζάνης




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

500 γραμμ. ρεβίθια 
1 φύλλο δάφνη
1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
2 φέτες ψωμί, του τοστ
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. τσαγιού κρόκο Κοζάνης
300 γραμμ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
γαρνιτούρα
3-4 φετες του τοστ, ολικής αλέσεως
1 κουτ.  σούπας  καρυ

Κόβετε τις φέτες του τοστ ολικής αλέσεως, σε μικρά ζαράκια και τα ανακατεύετε με ελαιόλαδο, αλάτι και κάρυ, τα απλώνετε σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς.


Βάζετε τα ρεβίθια σε νερό για να μαλακώσουν, από την προηγούμενη μέρα. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, τη δάφνη, το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζετε και βράζετε, σε δυνατή φωτιά, για 1 ½ ώρα περίπου. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το λάδι και τηγανίζετε τις 2 φετες ψωμιού και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν, για 5 λεπτά.
Τα μεταφέρετε στο μπλέντερ, και τα πολτοποιείτε μαζί με τον κρόκο Κοζάνης. Σιγά-σιγά προσθέτετε και ένα φλιτζάνι από το νερό που βράζατε τα ρεβίθια και χτυπάτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα στα ρεβίθια.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ζαμπόν και το μαϊντανό για ένα λεπτό. Τα προσθέτετε στα ρεβίθια ανακατεύοντας καλά.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε ρίχνοντας μέσα σε ένα βαθύ πιάτο τα ρεβίθια, μαζί με τα κρουτόνς. Καλή απόλαυση!!

Σχόλια