Σοκολατένια μελομακάρονα γεμιστά με δαμάσκηνο


Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο φυτικό
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ κανελογαρίφαλο
¾ του φλιτζανιού χυμός μανταρινιού
Ξύσμα μανταρινιού


½ φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι καρύδι αλεσμένο (προαιρετικά)
1 φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι
Καρύδια για πασπάλισμα
Δαμάσκηνα για γέμιση
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι ή 2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό ή χυμός δαμάσκηνου
Μια κανέλα ξύλο
Φλούδα μανταρινιού
Εκτέλεση:
Χτυπάς στο μίξερ το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτεις το κανελογαρίφαλο, το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το καρύδι και το σιμιγδάλι. Στο τέλος ρίχνεις σιγά – σιγά το αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη αφράτη.
Πλάθεις τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλεις και αν τα προτιμάς γεμιστά, κάνεις μια λακκουβίτσα στο κέντρο, βάζεις μισό δαμάσκηνο και κλείνεις.
Προθερμαίνεις τον φούρνο και τα ψήνεις για περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
Μόλις κρυώσουν, ετοιμάζεις το σιρόπι (βράζεις όλα τα υλικά μαζί για μισή ώρα) και όπως είναι καυτό, βουτάς μέσα ένα – ένα τα μελομακάρονα με τρυπητή κουτάλα. Για να μελώσουν καλά πρέπει να τα αφήσεις για τουλάχιστον ένα λεπτό μέσα στο σιρόπι. Μολις είναι έτοιμα μελομενα τα βουτάς σε λιωμένη κουβερτούρα!!!
Τα βάζεις σε πιατέλα και πασπαλίζεις με καρύδια και κανέλα.
Σημ. Αν θέλεις τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά και ζουμερά, να τα βάλεις από το βράδυ σε γλυκό κρασί σαμιώτικο. Από την Σταυρούλα Μητσέα.

Σχόλια