Burger με φασόλια και σπιτική κέτσαπ





1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι (βρασμένο)
1 ½
φλιτζάνι  μαυρομάτικα φασόλια και τριμμένα στο μούλτι (βρασμένα)
1
φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη 
½
φλιτζάνι αμύγδαλα, τριμμένα
3 κουτ. σούπας
κρεμμύδι, τριμμένο
3 κουτ. σούπας
καρότο, τριμμένο
4 κουτ. σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο
πάπρικα
αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

γαρνιτούρα
1 ντομάτα μεγάλη σε φέτες
μαρούλι
Στρογγυλά ψωμάκια

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύετε το
ρύζι, τα φασόλια, τη φρυγανιά, το λάδι, τα αμύγδαλα, το κρεμμύδι, το καρότο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι (Μπορείτε να βάλετε τα υλικά στο μούλτι για περισσότερη ευκολία). Πλάθεται το μείγμα σε μπιφτεκάκια και τα στρώνετε σε ένα λαδωμένο ταψί, στο οποίο έχετε προσθέσει ένα φλιτζάνι νερό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 200oC  μέχρι να ροδίσουν
Στρώνετε με κέτσαπ τα ψωμάκια, βάζετε σαν βάση  τα μπιφτεκάκια, την ντομάτα, το μαρούλι και από επάνω σκεπάζετε με ψωμάκι. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες. Καλή απόλαυση!!

κέτσαπ σπιτική

250 γραμμ. σάλτσα ντομάτας
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουτ. μαύρη ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο κανέλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρεται το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ανακατεύοντας το.
Προσθέτετε την σάλτσα, τον πελτέ, τη μαύρη ζάχαρη, το ξίδι, τη ρίγανη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και σιγοβράζεται μέχρι να πήξει αρκετά.
Ανακατεύετε συχνά όσο σιγοβράζει η κέτσαπ και ποιο συχνά προς το τέλος για να μη καεί.
Την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια τη βάζετε στο ψυγείο, σκεπασμένη για 2 ώρες.

Σχόλια