Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρος παστός, κομμένος σε
κομμάτια
Για
την σάλτσα
500 ml. Ζωμό
Λαχανικών
2 1/2 φλιτζ.
γάλα
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι Καγιέν
½ κουτ σούπας κουρκουμά
½ κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
3 κουτ. σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για
το κουρκούτι τεμπούρα
1 φλιτζ. παγωμένη μπύρα
2 κουτ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
1 αβγό ολόκληρο
1 κρόκο αβγού
1 ½ φλιτζ. αλεύρι
Για
την γαρνιτούρα
3 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας,
βάζετε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό για να ξαρμυρίσει, αφού τον έχετε κόψει
σε κομμάτια. Αλλάζετε 2 - 3 φορές το νερό. Την ημέρα που θα τον μαγειρέψετε τον
καθαρίζετε από τα λέπια και τον ξεπλένεται καλά.
Για να φτιάξετε το χυλό, ρίχνετε σε ένα
μπόλ την μπύρα, το λάδι, το αλάτι, τους κρόκους, προσθέτετε το αλεύρι
σιγά-σιγά, ανακατεύετε και αφήνετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Έπειτα χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα, τη
ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε ελαφρά. Τέλος βυθίζετε τον μπακαλιάρο στο
χυλό.
Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με
αρκετό λάδι να κάψει και με ένα πιρούνι παίρνετε από το χυλό ένα-ένα τα
κομμάτια μπακαλιάρου και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Αφού τηγανίσετε όλο το ψάρι, το
βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Στο μεταξύ, για να κάνετε την σάλτσα,
βάζετε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει. Λιώνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα
και ρίχνετε το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι, το πιπέρι καγιέν, τον
κουρκουμά και ανακατεύετε μαζί με τον Ζωμό Λαχανικών, για 2 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα
μείγμα. Κατόπιν, ρίχνετε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, βάζετε σε μέτρια
φωτιά και αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό ακόμη. Σερβίρετε το ψάρι σε μία πιατέλα
με μαϊντανό και χωριστά σε μπολ την σάλτσα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου