Υλικά για 4 άτομα
1 ½ κιλό περίπου μοσχαράκι ελιά, σπάλα ή χτένι, σε κομμάτια
1 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο
⅓ κουτ. γλυκού κόκκους μαστίχας τριμμένους μαζί με ½ κουτ. γλυκού
ζάχαρη στο γουδί
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1 λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
λίγο άνηθο
για
τον πουρέ
3 μέτριες γλυκοπατάτες
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
½ κουτ. τσαγιού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 λεμονι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι
Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι στο κρέας και κρατάτε το ⅓ του ελαιόλαδου
στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα
σοτάρετε το κρέας
στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές
και το βγάζετε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το
σκόρδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και
ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στο σκεύος. Σβήνετε με το κρασί και
προσθέτετε το ζωμό, τα φύλλα δάφνης και όσο νερό χρειάζεται το κρέας για να
καλυφθεί. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό
για 1 ½ -2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς όμως να λιώσει.Σε ένα μπόλ ανακατεύετε στο χυμό λεμονιού τη μαστίχα, το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το κρέας και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε το κρέας με τα κρεμμυδάκια και περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Συνοδεύετε με πουρέ πατάτας. Για να κάνετε τον πουρέ, σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου, τη μαύρη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε το μείγμα και αφήνετε να πάρει βράση. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις γλυκοπατάτες και κόβετε σε μικρούς κύβους για να βράσουν γρήγορα. Προσθέστε τις πατάτες στο ζωμό και βράζετε για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν τις αλέθεται στο μπλέντερ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου