Ακανές ( Σερραϊκό γλυκάκι )



Ο ακανές είναι ένα παραδοσιακό γλυκό των Σερρών. Μοιάζει με λουκούμι, γευστικά όμως  διαφέρει λόγω του φρέσκου βούτυρου και του ψημένου αμύγδαλου.

Υλικά


200 γραμμ. βούτυρο κατσικίσιο

100 γραμμ. νισεστέ

450 γραμμ. ζάχαρη

1 φλιτζ. Αμύγδαλα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα

2 ½ φλιτζ. νερό

1 κουτ. σούπας λεμόνι

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε την ζάχαρη, το βούτυρο, 2 φλιτζάνια νερό και βράζετε ώστε να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.

Σε ½ φλιτζάνι νερό διαλύεται το νισεστέ.

Μόλις βράσει το μείγμα στην κατσαρόλα ρίχνετε το νισεστέ, τα αμύγδαλα και το λεμόνι. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά μέχρι να πήξει.

Αφήνετε να κρυώσει, πλάθεται σε μπαλάκια και τα περνάμε από ζάχαρη άχνη σαν τα λουκούμια. Καλή απόλαυση!!

Σχόλια