Αφράτες μυρωδάτες Πατατόπιτες ( Νηστίσιμο)

Υλικά

Για την ζύμη
200 ml. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κουτ. Τσαγιού μαχλέπι
1/2 κουτ. Τσαγιού κακουλέ
1 κουτ. Σούπας ζάχαρη
1 κουτ. Σούπας ξύδι
500 γραμμ. αλεύρι
80 ml. ελαιόλαδο
αλάτι
Για την γέμιση
4-5 πατάτες, βρασμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½  φλιτζ. Καρύδια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. Άνηθο
1/2 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5-6 ντοματίνια, στη μέση
2 κουτ. Σούπας μουστάρδα
4-5 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
πάπρικα καπνιστή
ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
σουσάμι για πασπάλισμα

Στο μπόλ μιας κουζινομηχανής διαλύετε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο, με τον γάντζο να δουλεύει. Φτιάχνετε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνετε σε
ζεστό μέρος σκεπασμένη να φουσκώσει περίπου για 1 ώρα. Στο μεταξύ για να κάνετε τη γέμιση, λιώνετε με ένα πιρούνι τις πατάτες και προσθέτετε τα μυρωδικά, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. 

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, φτιάχνετε μικρά πιτάκια και τα γεμίζετε με το μείγμα της πατατας. Στην κορυφή της γέμισης βάζετε μισό ντοματίνι, κλείνετε και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήστε τα στην άκρη για 30 λεπτά να διπλασιαστούν και ραντίζετε με νερό. Τέλος πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 180 βαθμούς για 25΄-30΄.

Σχόλια